dimarts, 31 de març del 2015

microrel@t

De vegades pensem que la nostra vida no és com esperàvem i en el millor moment succeeixen fets inesperats. Aquesta és la història de la meva amiga Ester, una nena sense límits, que li detectaren un càncer. Ella va deixar l'escola, la música i tot el que li agradava menys llegir. Cada dia estava més malalta i l'únic que li donava forces era la lectura. Quan ja portava un any provant medicaments i quimios va marxar, però em va dir una última frase que sempre recordaré: "Llegir és una aventura".



dilluns, 30 de març del 2015

La història perfecte

Un munt de papers arrugats ocupen tot l'escriptori de l'Eli. Vol escriure una nova nova novel·la, però no se li acut res. N'ha escrit tantes! Què pot explicar ara? Haurà de fer esperar els seus fidels lectors. Passen els minuts i no se li acut res. Agafa un llibre, l'obre a l'atzar i la primera frase que llegeix és "llegir és una aventura". Ja ho té! Corre a l'escriptori i comença a escriure. Se li ha acudit la història perfecte i res ni ningú la farà parar d'escriure.

diumenge, 29 de març del 2015

microrel@t

Hi ha un nen petit, un d'aquells nens que els seus pares els han de dir que llegir és una aventura perquè s'atreveixin a agafar un llibre. Plou i ell, sense res més a fer, recorda les paraules dels seus pares i n'agafa un, però les paraules se li barregen al cap i no entén res del que hi posa. Tanca el llibre de tapes daurades i aixeca el cap per mirar per la finestra. Enquadrat per un marc de fusta, veu centenars de pijames de ratlles que esperen el seu fatídic destí.

dissabte, 28 de març del 2015

Assalt

Per sorpresa, dos encaputxats entren al vehicle.
-"Cap a la carretera del nord" -diu un d'ells.
A l'Anna, espantada, el cor li batega amb força i encara més quan sent l'intens so d'unes sirenes. Embogida, se salta els semàfors i aconsegueix despistar la policia.
Un bosc d'avets és l'amagatall del botí i -pensa- pot ser la seva tomba. Tanmateix, aconsegueix escapar i, a casa, comença a llegir un llibre "Assalt. Llegir és una aventura" que explica fil per randa el que acaba de viure.

divendres, 27 de març del 2015

Microrel@t

I el tenia tant a prop, podia sentir el seu sospir a l'espatlla, el seu cor bategant com un martell. Sentia la seva por, la por que compartien tots dos. Ara eren un, ara no hi havia secrets, només quedava la realitat de tot plegat. Perquè al final, tot s'acabaria, la seva unió es trencaria i ell es passaria al cos d'algú altra buscant una nova història una nova aventura perquè llegir és una aventura.

Ahir i avui

Et recordo petit, amb els ulls lluminosos, recorrent cada plec del meu cos amb els dits. Em regalaves sons que eren esbossos de paraules que jo duia tatuades a la pell. I, estès vora teu quan dormies, formava part dels teus somnis d'infant. Ara, un altre nen, el teu, m'abraça, m'acosta al seu pit i desxifra el secret, com en un encanteri, de les meves pàgines. Tots dos sabeu que llegir és una aventura.

dijous, 26 de març del 2015

Microrel@t

"Llegir és una aventura. Llegir ens fa més lliures. Llegir ens fa descobrir nous mons. Llegir ens fa ser qui realment som. Llegir ens fa perdre l'avorriment i ens fa passar el temps. Llegir ens fa viure un milió de vides. Llegir ens fa més feliços. Llegir ens fa aprendre. Llegir amplia el nostre vocabulari. Llegir ens fa estar més tranquils. Llegir millora la concentració. Per això i un munt de coses més, llegir és una aventura. I jo la vull viure.

dimecres, 25 de març del 2015

Microrel@t

Diuen els amants dels llibres que llegir és una aventura. Curiosament, són els mateixos amants dels llibres els que injurien el propi gènere d'aventures enfront de temàtiques considerades més cultes. Aquesta dicotomia és present en la vida quotidiana i fins que no deixem d'abusar del llenguatge per defensar els interessos subjectius no podrem avançar. Deixem que l'amor  als llibres i la cultura flueixi en qualsevol direcció, i respectem les direccions que prenen els altres. Evolucionem.


dimarts, 24 de març del 2015

Microrel@t

Avui no he dormit gaire, a les cinc del matí m'he despertat amb els plors del meu fill. Quan s'ha adormit, ja era hora d'anar a treballar. Dotze hores col·locant peces en una màquina, dret, amb el soroll constant de la fàbrica. Arribo a casa i els meus pares son a l'hospital. "No cal que vinguis", però m'hi acosto. La mare pateix, mentre el pare insisteix que no és res. Ja és la una quan m'estiro al llit. En aquestes condicions, llegir és una aventura, però no puc evitar-ho: "pàgina 13".

dilluns, 23 de març del 2015

Necessito un espai

Hola!Hevistlasevaofertadefeinaaldiariipensosinceramentquesóclapersonaidealperaocuparaquestlloc.Famolttempsqueportoesperantunaoportunitataixí,iésqueelmóndelainformàticaésunmónonnotothomhitécabuda.Aramateixporto3anysparatperòsócunapersonaconstant,eficaç,formadaicompetent.Hopodencomprovaralcurrículumqueadjunto.Esperolasevarespostaambil·lusió.Atentament,JoanCarles.PD:Séquellegirésunaaventura,..emrefereixoaaquestmissatge.Fasetmanesquenoemfuncionaelteclatinohihamaneradetrobarunespaiperarreglar-lo.

diumenge, 22 de març del 2015

Halley

No hagués dit mai que llegir és una aventura fins que aquell cos celeste em va caure a les mans. L'autor s'havia confabulat amb la casualitat: el personatge secundari era òrfena de mare, vivia al meu poble i somiava escriure llibres, com jo. En una breu aparició, al següent llibre, l'atzar o l'eventualitat, ens enllaçava de nou. Alguna cosa em diu que el meu inesperat viatge, fugaç com un cometa, acabarà quan ella, per fi, serà la protagonista. I qui signi les endreces sigui jo.

dissabte, 21 de març del 2015

Captiveri

Després que el condemnessin a cinc anys de captiveri per diversos delictes de corrupció, l'expresident es va endur a la presó els llibres més gruixuts que va trobar, pensant que llegir és una aventura que li faria més passable el temps. Amb el que no comptava és en quedar atrapat, sense remei, entre les pàgines, doblement empresonat.

divendres, 20 de març del 2015

Microrel@t

A la riba del llac hi ha una caseta assolellada, envoltada d'ametllers florits. El vell mestre zen està assegut al terra, amb l'esquena dreta com un tronc de bambú. Obre el llibre. Passa les pàgines ceremoniosament, tocant  cada replec dels signes que, fa centenars d'anys, havien escrit els seus mestres. Cada lletra, una imatge, un concepte. El llibre és una comunió entre el passat i el present. Per a ell llegir amb els dits és una aventura de la ment i els sentits. El vell mestre zen....és cec


dijous, 19 de març del 2015

Saa....n...t Jooor....di!!!!

Per a la Martina, de P5, llegir és una aventura. Per a la seva mare, un motiu d'orgull. Per al seu pare, un tràmit que cal passar per a ésser advocat, com ell. Per al seu germà un suplici, la dislèxia el traeix a cada examen. Per al Pere, venedor d'assegurances, la lletra petita és la manera d'enganyar i fer diners. Per a en Mustafà, el veí, hi ha textos tan sagrats que cal defensar-los amb les armes. Com unes simples taques en un paper poden contenir tant?

dimecres, 18 de març del 2015

Microrel@t

Esgotat i exultant, deixà caure l'espasa xopa de sang fosca. La victòria finalment era completa. Tot el camp era cobert d'orcs horriblement massacrats. Lentament començà a caminar cap al castell. Només arribar a la porta, la bellíssima Titzibel se li llençà als braços. Meravellat, va sentir els seus llavis presoners del més apassionat bes d'amor que mai hagués rebut. En separar-se, ella li xiuxiuejà dolçament a l'orella: veus Joanet, llegir és una aventura. Feliç, tancà lentament el llibre.
 

dimarts, 17 de març del 2015

Microrel@t

S'endinsa a la biblioteca entre vergonyosa i encuriosida, amb una mica de desconfiança. Seu lluny de mi, els seus ulls que serien negres si no hi brillessin tots els estels, encalcen les lletres que fugisseres van trenant històries de fades i dracs. Poc a poc se m'acosta, se m'abraça i juntes ens endinsem en un món màgic d'odissees  sens fi: llegir és una aventura i millor compartir-la amb un company de camí.
 

dilluns, 16 de març del 2015

Microrel@t

Començà a llegir a les vuit del vespre. Al cap de deu minuts pensava que potser no deixaria el llibre a mitges; a tres quarts de nou ja sabia que no aniria a dormir sense llegir-se'l tot. A les deu el cor li bategava a cent per minut. A les onze, gotes de suor li regalimaven per la cara i les galtes s'havien enrogit; semblava que tenia febre. Sabia que llegir és una aventura que no deixa indiferent, però mai hagués imaginat que acabaria enamorant-se del protagonista de la novel·la.

diumenge, 15 de març del 2015

Microrel@t

Llegir és una aventura, així que em dirigia als bancs de vora la platja per gaudir-ne, però una meravella en va cridar l'atenció. Vaig asseure'm en un banc proper a ella i vaig poder veure-la clarament. Segur que mai ningú ha vist una noia més bonica que ella, és difícil explicar l'amor que desprenia. La llum natural li tocava als cabells castanys, provocant una brillantor preciosa. Era bell mirar-la. Tranquil·lament es va aixecar direcció a les onades i al sol, es va fondre.

dissabte, 14 de març del 2015

Tornem'hi

Tancava la llibreria i mentre es buidaven els prestatges, les lletres dels llibres anaven caient. Intento recollir-les totes, que no se'n perdi cap. S'hauran de refer els clàssics i reescriure la poesia dels grans poetes. Ens haurem de tornar a perdre pels laberints mitològics, redescobrir de nou la història de la humanitat i retrobar-nos al gran creador de Macondo. Llegir és una aventura que no podem deixar de viure!

divendres, 13 de març del 2015

Simplement una aventura


Alguna vegada ho fa simplement per semblar l'Aladdin viatjant amb la catifa màgica i altres per ser un superheroi i salvar la ciutat d'aquell dolent que fa por quan riu, o per ser en Songoku amb el núvol Kinton. Per ell, cada tarda llegir és una aventura, simplement una aventura per imaginar-se que aquella tarda de fa set anys enrere no va provar de ser un superheroi real, tampoc va caure des del balcó i tampoc va iniciar una nova vida assegut permanentment en aquesta maleïda cadira de rodes.

dijous, 12 de març del 2015

Microrel@t

 
-Encara t'hi veig, a tu, que encara em saludes amb vergonya quan passo  pel teu costat, que sempre estàs en aquell racó d'aquella biblioteca vella i inhòspita del poble llegint un llibre, a uns metres d'aquella estanteria bruta i plena de pols on hi guarden tots els llibres vells, on no s'hi acosta ningú perquè sembla que aquells llibres són molt llargs i pesats. Sé que són els que més t'agraden, i tu que un dia em vas dir que no importa on siguis o que llegeixis, perquè llegir és una aventura.

dimecres, 11 de març del 2015

Pèrdua de la innocència


Ben aviat va saber que no només s'aprenien coses a l'escola, als contes i a la televisió. Va ser en adonar-se que a la part superior de la biblioteca del pare hi havia llibres que s'obrien mai. Tot d'una es va convertir en una nena aplicada, quan la mare sortia, ella sempre es quedava a casa, estudiant...Estudiava la manera d'obrir els calaixos un a un, fent escala, per enfilar-se fins als llibres prohibits. És quan va descobrir que llegir és una aventura i la literatura, un esport de risc.